FOTOĞRAF VE RESİM TARAMANIN PÜF NOKTALARI

Fotoğraf 4

Her ne kadar bügün ve yarın için yaşıyor olsakta geçmişimiz olmadan yarınımızında olmayacağını hepimiz biliyoruz. Yahya Kemal'de bu konudaki hislerini Ne harabi, harabatiyim, kökü mazide olan atiyim. sözleriyle ifade etmiştir. Hepimizin kökleri ve temelleri geçmişte atılır ve bütün geri kalan hayatımız bu kökler ve temeller üzerine kurulur. Bugün ne olduğumuz veya yarın ne olacağımız tamamen geçmişimizdeki anılarımızda saklıdır. Bizden sonra gelecek nesillere, onlarında geleceğine etki edecek geçmişimizi iletmenin ve tüm hatıralarımızı saklamanın en iyi yolu fotoğraflardır.

Dijital teknoloji kullanan fotoğraf makinaları ile hatıralarımızı gerekli önlemleri almak kaydıyla gelecek nesillerimize istediğimiz kadar çoğaltarak iletmek mümkündür. Ancak Dijital devrimden önceki fotoğraf makinaları ile çekilen veya fotoğraf stüdyolarında çekilmiş fotoğraf kağıdına basılmış resim, polaroid, negatif, dia gibi fotoğraflar hassas yapıları sebebi ile saklama koşulları gibi etkenlerden dolayı kötü yönde etkilenmekte, kirlenmekte yada fotoğraf kağıdının üzerindeki kimyasalların zamanla özelliklerini kaybetmeleri sonucu solmaları gibi sorunlarla tüm hatıraların yok olmasına sebep olabilmektedirler.

Fotoğraf çekimi konusunda gelişen teknolojinin yanında gelişen fotoğraf düzenleme teknolojileri, Fotoğrafların onarımı, tamiri hatta orijinalinden daha net, parlak ve daha çok detaya sahip fotoğraflara sahip olmamıza yardımcı olmaktadır. Albümlerde, kutularda, çekmecelerde duran yüzlerce hatta binlerce resim ve fotoğrafları ebedileştirmek için atılacak ilk adım fotoğraflarınız taratmak mı yoksa imkanlarınız ve yeterli zamanınız varsa fotoğraflarınızı kendiniz taramak mı istiyorsunuz sorusuna cevap vermek olacaktır. Fotoğraf taramak resimleri tarayıcıya yerleştirip tara düğmesine basmak kadar kolay olabiliyor ama bu işlemi belki hayatınızda bir defa yapacaksınız ve başladığınızda aslında o kadar da kolay olmadığının ve bir defa yapılacak işin sonuçlarının mükemmel olması gerektiğinin farkına varacaksınız. Her işte olduğu gibi bu işide iyi yapabilmek için tecrübe ve bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok insan fotoğraflarını tarayıp orijinalleri kaybolduktan sonra aslında taradıkları fotoğrafların çok düşük bir çözünürlükte tarandığını ve bu fotoğrafların ancak kibrit kutusu büyüklüğünde basılabileceğinin farkına varıyor veya tarama hataları, tarayıcı kaliteleri yüzünden kötü sonuçlar elde ettiklerinin farkına varıyorlar. Ama bunlara rağmen fotoğraflarınızı yılların deneyiminden faydalanmak yerine kendiniz Taramayı tercih ederseniz bazı yazılım ve cihazlara ihtiyaç duyacaksınız. Aşağıda bizim bu konudaki tavsiyelerimizi okumadan resimlerinize elinizi sürmeyin.

Fotoğraf Taramak için neler gerekli ?


Gerekli Elektronik Donanımlar

  • Fotoğraf düzenleyebilecek özelliklere sahip bir bilgisayar
    3 veya 4 yaşından daha eski bir bilgisayar olması sizi başladığınız işi, fotoğrafların taranması ve işlenirken beklemekten sıkılarak resimlerinizi eski yerlerine bırakmanıza sebep olabilecektir.
  • Fotoğraf tarayabilecek özelliklerde Fotoğraf Tarayıcı (Scanner)


Gerekli Yazılımlar

  • Fotoğraf ve Resim Düzenleme Programı.
    Taradığınız fotoğraflarıdaki hataları düzeltmek ve fotoğraflarınızın daha iyi görünmelerini sağlamak için eğer popüler fotoğraf düzenleme yazılımlarını bilmiyoarsanız ve merakınız yoksa GIMP, Irfan View gibi ücrestiz yazılımları kullanabilirsiniz.
  • Fotoğraf Tarama Programı
    Genellikle tarayıcılarla beraber gelen CD'ler tarayıcılarınız için en uygun Tarama Programlarını ve sürücüleri içerir. Ama bu programları bulamıyorsanız herhangi bir resim düzenleme programı içinden Import veya türkçesi İçeri al seçeneği ile fotoğraflarınızı tarayabilirsiniz.


Diğer malzemeler

  • Cam Temizleme Sıvısı.
    Resim Taramak için Cam silme sıvısıFotoğraflarınızı Flatbed bir tarayıcı ile tarıyorsanız elinizin yağı, havadaki tozlar, dökülen saçlarınız ve fotoğraflardan düşen pislikler tarayıcınızın camına yapışır ve tarayacağınız tüm fotoğrafların üzerinde kötü bir görüntü oluşturur. 5 - 6 resim de bir kalıntı bırakmayan bir bez ile kuru olarak silinmelidir. Ayrıca 25 - 30 resim de bir Cam Temizleme sıvısı beze dökülerek cam silinirse fotoğraflarınız daha temiz taranır.
  • Resim Taramak için Eldiven Kumaş Eldiven
    Fotoğrafları tararken insan elinde bulunan yağlar fotoğraflara yapışır ve fotoğraflarda uzun vadede bozulmalara yol açabilir ayrıca fotoğrafları alıp koyarken yine ellerimizdeki yağlar tarayıcının camına yapışarak fotoğraflarda parmak izleri oluşmasına sebep olur. Bu sıkıntıları öneleyebilmek için fotoğraflarınızı tararken ince kumaştan yapılmış bir eldiven takarak alıp koymanız faydalı olacaktır.


İmkanlarınıza ve tercihlerinize göre yukarıda belirtilen cihaz ve malzemeler hazırsa fotoğraflarınızı boyutlarına göre ayırdıktan sonra fotoğraflarınızı hangi resim dosya formatında (JPG, TIFF) tarayacağınız konusuna ve hangi çözünürlükte tarayacağınıza karar vermelisiniz.

Tarayıcınız toplu resim taramayı desteklemiyorsa fotoğrafları teker teker taramanız tarama işlemini uzatsada daha sonra fotoğrafları kesip biçme işlemleri zahmetinden sizi kurtaracak ve daha çabuk tamamlamanızı sağlayacaktır. Taramaya geçmeden önce tarayıcınızın kapağı açıkken bir defa tarama işlemi yaptırın ve tarayıcının içindeki hareketleri izleyin. Işık kaynağını ve sensörleri barındıran mekanizma başlangıç noktasından başlayarak diğer tarafa doğru gider bu esnada tarama işlemi yapılır, yolun sonuna geldiğinde resmin yakalanma işlemi tamamlanmıştır. Fotoğraf tarama işleminizi hızlandırmak için bu gözlemlerden faydalanacağız.

Tarama Programınızı çalıştırın ve taranacak ilk fotoğrafı gözleminizde tesbit ettiğiniz tarayıcının taramaya başladığı taraftaki köşeye yerleştirin. Eğer programınızda taranacak belge türleri gibi bir seçenek varsa fotoğraf seçeneğini ve daha sonrasında da taramak istediğiniz çözünürlüğü seçiniz. Son olarakta taranacak fotoğrafların nereye yazılacağını seçin. Tarama programları bu özelliklerin dışında toz, çizik, kırmızı göz giderme ve renk düzeltme gibi özelliklerde içerirler. Yalnız bu özellikleri çok dikkatli kullanmak gerekiyor zira kırmızı göz düzeltme işlemini programlar kırmızı yuvarlak şekil gördüğünde fotoğrafın o bölümünü siyah yaparak düzeltme işlemini gerçekleştiriyor mesela ceketinizin kırmızı düğmeleride siyah olabilir veya mavi göz renkli birisinin gözleri siyah olabilir biz fotograftarama.com olarak bu işlemi manüel olarak kontrollü bir şekilde yapıyoruz.

Ayarlarınızıda yaptıktan sonra tarayıcının kapağını kapatın ve tarama programındaki Önizleme veya Preview düğmesine basarak tarayıcının tüm alanı taramasını bekleyin, bu işlem tamamlandıktan sonra ekranda fotoğrafınız görünecek. Fareniz ile fotoğrafın tamamını içerisine alacak şekilde bir seçim yapın ve bu şekilde Tarama Programındaki Tara veya Scan butonuna basın. Ayarları bozmadan aynı boyuttaki tüm fotoğraflarınızı taramaya başlayabilirsiniz. Yakından çekilmiş bir insan fotoğrafı ile taramaya başlarsanız taranan fotoğrafın cilt rengini elinizi ekranınıza yaklaştırarak kıyaslama yaparak daha doğru renk için ayarlamaları yapabilirsiniz. Aynı şekilde beyaz bir arkaplanı olan bir fotoğrafıda boş bir beyaz kağıt ile karşılaştırarak doğru renk ayarlarını bulabilirsiniz. Fotoğraf boyutları değiştikçe Önizleme ve fotoğraf şeçme işlemini tekrarlamayı unutmayın.

Her 5 - 6 fotoğrafta bir kuru bir LCD ekran temizleme bezi ile ve her 25 - 30 fotoğrafta birde cam temizleme sıvısını yine temiz bir LCD ekran temizleme bezine sıkarak tarayıcınızın camını temizlemelisiniz.

Tarama işlemi tamamlandıktan sonra tüm fotoğrafları elinize sıra ile alarak taranmış fotoğraflarla karşılaştırın. Düzeltmediğiniz kirli, yırtık, kırık, eksik, soluk ve kırmızı gözlü fotoğraflarınızı fotograftarama.com sitesi olarak düzeltmekten mutluluk duyarız.

Tüm Tarama ve kontrol işlemleri tamamlandıktan sonra fotoğraflarınızı muhakkak bilgisayarınızın dışında başka bir bilgisayar, USB disk veya bellek veya CD gibi bir ortamda yedeklemeyi unutmayın.


FotoğrafTarama.com